Een hub is een apparaatje dat meerdere andere apparaten met elkaar verbindt. Het is eigenlijk een soort knooppunt. Hubs komen voor bij diverse type kabels, onder andere bij USB kabels. Met een USB hub kan je er voor zorgen dat je gemakkelijk meerdere USB devices kan aansluiten op je macbook of computer. Een USB hub is voorzien van USB A aansluitingen. Dat zijn de rechthoekige aansluitingen zoals je ze ook treft op een computerkast of aan de zijkanten van een laptop.

Een USB hub heeft vaak een USB micro ingang. Daar doe je de USB kabel die naar de computer toe gaat, op aansluiten. Sommige nieuwe USB hubs zijn voorzien van een USB type C aansluiting. Dat is de nieuwste versie van de USB connectoren. Veel USB verdeelkastjes hebben een vaste kabel voor aansluiting naar de computer. Je kan dan de kabel die naar de hub toe gaat, niet vervangen voor een langere of kortere kabel. Daar staat tegenover dat je de kabel niet kan vergeten of kwijt kan raken, dus dat scheelt weer!

USB hub plaatje

USB hub met voeding

De hub zal zelf zorgen dat de communicatie tussen de apparaten vlekkeloos verloopt. Het enige dat je hoeft te doen is de apparaten aansluiten door middel van de juiste USB kabel. Een USB hub heeft geen extra stroom nodig om te kunnen functioneren. Toch zijn er veel hubs die wel een extra aansluiting voor stroom hebben. Dat is handig voor als je veel apparaten wilt opladen met de USB hub. Er kan dan meer vermogen geleverd worden aan de aangesloten smartphones, tablets enzovoort. Ook zorgt dat er voor dat er langere kabels gebruikt kunnen worden op de hub.

USB hubs kunnen verschillende snelheden ondersteunen. Afhankelijk van de versie van USB die de hub ondersteunt, is dat een hogere of een lagere snelheid. USB 2.0 hubs zijn de langzamere hubs tegenwoordig. Dat maakt ze wel goedkoper en daarbij prima geschikt voor het aansluiten van apparaten die geen hoge snelheid vereisen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een toetsenbord of muis, een USB fan of andere gadgets die op USB werken. USB 3.1 Gen 1 hubs zijn sneller en geschikt voor bijvoorbeeld USB opslagmedia en hardeschijven. Als je echt hoge snelheid nodig hebt, dan zoek je een USB hub met USB 3.1 Gen 2 versie. Daarmee heb je een extreem hoge snelheid. Handig voor als je veel grote bestanden moet overzetten. De prijs van die hubs ligt wel een stuk hoger dan de eenvoudige hub.